Top tien ELITEN
EINDKLASSEMENT

1 Wouters Rutger 254
2 Segers Joren 194
3 Lehaen Dries 191
4 Panis Maxim 184
5 Esselaar Remco 155
6 Akkermans Lars 153
7 Houben  Kristof 141
8 Wouters Ruben 134
9 Pagnaer Arthur 118
10 Snyers  Jari 115

HIER HET VOLLEDIGE KLASSEMENT

Top tien JUNIORES
EINDKLASSEMENT

1 Lindelauf Melvin 346
2 Van Bun  Dries 322
3 Van Belle Bas 265
4 Vanderheyden Stef 250
5 Jacobs Owen 242
6 Wauters Bram 196
7 Daemen Stijn 187
8 Maris Elias 186
9 Stuij Thom 175
10 Hendrickx Bjarne 165

HIER HET VOLLEDIGE KLASSEMENT

Top tien NIEUWELINGEN
EINDKLASSEMENT (na Heerlerheide)

1 Strik Dylan 317
2 Duijvensteijn Roy 259
3 Poelmans Sam 253
4 Thoolen Nick 233
5 Roelen  (*) Jaap 230
6 Mulders Yarne 226
7 Wolfs  (*) Gert-Jan 215
8 Awouters Lars 205
9 Arrammach Kevin 183
10 Ozderya Nazim 173

HIER HET VOLLEDIGE KLASSEMENT

Met de steun van

Weetjes

Sinds dit jaar zijn renners verplicht om zich voor de Belgische wedstrijden vooraf in te schrijven via de site van Wielerbond Vlaanderen. Daarom hebben we op deze site de inschrijvingsmodule ook weggehaald. Het heeft immers geen zin meer om je via deze site in te schrijven voor de Belgische wedstrijden want die inschrijvingen worden door wielerbond Vlaanderen niet als officieel beschouwd. 

Prettige feestdagen en voorsproedig nieuwjaar

Dethier kent Vliermaal

De koers in Vliermaal was de vierde wedstrijd tellend voor het mabs4.0 euregioklassement voor juniores. Winnaar werd het Waaltje Bastien Dethier nadat hij bijna een ganse wedstrijd vooruit had gereden met zijn gouwgenoten Fontaine en Frehen. De Nederlander Lindelauf blijft stevig leider. 
Voor Dethier was het pas zijn eerste wedstrijd voor dit klassement. Dus daarmee was hij onderweg totaal niet bezig. Hij was gewoon naar Vliermaal gekomen om te winnen. “Het parcours ken ik bijzonder goed”, aldus het Waaltje die gisteren zijn vierde seizoenszege behaalde. “Ik kom hier elk jaar opnieuw naartoe omdat ik weet dat het een zeer selectief en mooi parcours is. Twee jaar geleden won ik hier al eens als nieuwelingen nadat ik bijna de ganse wedstrijd alleen vooruit had gereden. Ik haalde het toen voor Bjorn Vandebeek, Robin Radoux, Kamiel Bonneu en Stijn Daemen. Stuk voor stuk jongens die men momenteel gerust bij de betere Belgische juniores mag catalogeren. Ook vorig jaar stond ik hier in Vliermaal als eerstejaars junior op het podium. Toen werd ik derde. En vandaag win ik dus weer.”
Al in de tweede rond ging Dethier samen met Fontaine en Frehen aan de haal. Aanvankelijk was ook Ferre Debloudts mee maar de Vlaming moest al snel zijn drie Waalse vluchtmakkers later rijden. De drie pakten driekwart minuut. Toen Thibaut Ponsaerts, woensdag nog winnaar van de zware klimkoers, in het peloton alle registers open gooide, werd de voorsprong snel gehalveerd. De gewezen nationale nieuwelingenkampioen kreeg nadien af te rekenen met kettingproblemen. Dat speelde zeker in de kaart van de drie vluchters. Nadien trachtte de Nederlanders Timmers nog tevergeefs in zijn eentje de kloof te overbruggen.
De drie spurtten dus voor de zege. Op de helling net voor het opdraaien van de aankomst, ging Dethier fors door, pakte een paar lengtes en behield die tot op de streep. De spurt van het peloton met als inzet de 4de plaats werd gewonnen door Lars Put voor zijn ploegmaat Dries Van Bun. Deze laatste verraste daarmee zichzelf nadat hij vier dagen op Pukkelpop had gefeest. Met deze 5de stek klimt hij wel naar de 2de plaats in het klassement.

Wouters behoudt de leiding bij eliten z/c

In de tweede wedstrijd van de euregiocompetitie voor eliten z/c en beloften heeft Rutger Wouters zijn leiderstrui die hij in Kortessem veroverde kunnen behouden. Daarvoor volstond een vijfde plaats. De dagzege ging naar de Brit Adam Lewis van het Truiense United Cycling team.Het werd een bijzonder lastige wedstrijd. Vooreerst is het parcours al niet van poes. Bovendien werd de koers over 140km uitgesmeerd, waar voor de meeste renners niet alledaags is. En bovendien stond er op de lange helling richting aankomst die de renners 20 keer onder de wielen geschoven kregen een strakke kopwind. Ook werd er bijzonder hard gekoerst. Bijzonder bedrijvig was Glenn Loenders, die in quasi alle ontsnappingen een vinger in de pap had. Hij was trouwens ook de grondlegger van de beslissende ontsnapping die zich pas diep in de finale vormde toen een groep van een kleine 20 renners zich kon afzonderen. Daarbij ook de euregioleider Rutger Wouters en ook Timothy Stevens die wat graag had gewonnen maar in de slotfase met materiaalpech de leidersgroep moest laten rijden.
Op twee kilometer van het einde konden Adam Lewis, Niels Tooth en Sam Van Gansen een kleine voorsprong nemen. Zij spurtten voor de zege. Lewis haalde het. Rutger Wouters was tevreden dat hij na een bewogen wedstrijd zijn leiderstrui kon behouden. “Ik was ook heel goed vandaag”, vertelde hij na de aankomst. “Het is de jongste weken wat stil geweest rond mij. Maar dat had niets te maken met een mindere periode. Samen met mijn ouders en broer ben ik twee weken naar Andorra getrokken. Een beetje vakantie maar ik heb daar wel heel veel getraind. Ook heb ik heel erg op mijn voeding gelet. Ik sta momenteel heel scherp. En dat wou ik met het oog op deze wedstrijd. Hier verloor ik vorig jaar mijn leidersplaats. Dit wou ik nu voorkomen. Maar ik wil ook graag goed zijn in de Ronde van Vlaams-Brabant. Vorig jaar werd ik daar 15de. Nu wil ik graag beter doen.  Omwille van die ronde kan ik niet deelnemen aan het natourcriterium in Heerlen. De leider van het euregioklassement mag daar normaal starten. Dat is uiteraard jammer maar het is helaas niet anders.”

Juniores en nieuwelingen in Kerniel

De Nederlander Stijn Daemen, rijdend voor het Tongerse Davoteam is een klasbak. Dat heeft op het lastige parcours van Kerniel nog eens duidelijk in de verf gezet. Nog voor halfwedstrijd trok hij samen met zijn ploegmaat (en vorig jaar winnaar in Kerniel) Bas Thonnon en de Let Vaitaistis in de aanval. Maar voor Daemen ging het blijkbaar niet snel genoeg. Hij liet zijn twee medevluchters in de steek om uiteindelijk na een knappe solo zijn tiende seizoenszege te behalen. Zijn ploegmaat Melvin Lindelauf had geen superdag maar wist toch makkelijk zijn leidersplaats te behouden.
Bij de nieuwelingen werd verwacht dat het voor de leidersplaats een spannende strijd zou worden tussen de Nederlander Strik en Duijvensteijn. Ook werd er uitgekeken of Sam Poelmans zijn verloren punten van vorige week in Kortessem, door een valpartij zou kunnen goedmaken. Dat lukte hem niet. En ook Strik slaagde er niet in om zijn leiderstrui te behouden. Met nog één wedstrijd voor de boeg (Heerlerheide) is die nu eigendom van Duijvensteijn. Ondanks het zware parcours en de vele uitvallen bleef het peloton toch samen. Op de lange hellende aankomststrook was het de Amerikaan Logan McLain die met kleine voorsprong won. 

Duijvesteijn nadert op Strik in nieuwelingenklassement

In Kortessem werd de vierde wedstrijd van het Mabs 4.0 Euregioklassement voor nieuwelingen verreden. Er waren 56 renners aan het vertrek, niet enkel Belgen maar ook Nederlanders, Denen en Amerikanen. Tot de achtste ronde waren er vele uitvalspogingen met vooral een zeer bedrijvige Roy Duijvensteijn. Door het mooie weer werd er goed doorgereden. Bij de tussenspurt na 8 ronden welke gewonnen werd door Roy Duijvesteijn ontstond een kopgroep van vier renners met Tijs Verstappen en de Amerikanen Mathew Riccitello en Max Ritzow. Door de goede onderlinge samenwerking werd de voorsprong snel uitgebouwd. Tijdens de eindsprint stond er geen maat op Roy Duijvesteijn, de sterkste renner in koers. Hij nadert leider Dylan Strik in de tussenstand van het Euregioklassement. Dit zal komend weekend leiden tot een slijtageslag in de koers van Kerniel.
Helaas werd de eindsprint van het peloton opgeschrikt door een valpartij waarbij vijf renners betrokken waren. Na goede verzorging van de hulpdiensten konden de renners huiswaarts keren.

Twee op twee voor Lindelauf

In Kortessem toonde  Melvin Lindelauf zich in een massaspurt sneller dan Thibaut Ponsaerts en Tuur Dens. Ondanks tal van aanvallen met in de slotfase nog een uitval van Van Mulders, Gielen, Platteeuw en Eussen bleef alles samen en werd er met het grote pak op de brede en lange aankomststrook gespurt voor de overwinning.  Lindelauf haalde het in zijn witte trui van leider in het euregioklassement. Door deze zege behaalt de Davo-Nederlander een twee op twee in dit klassement want eerder was hij ook al de beste in het Nederlandse Eijsden. Knap van deze eerstejaars. Trouwens naast hem op het podium nog twee eerstejaars en twee klasbakken. Dens is een spurtkanon die niet voor niets de regerende nationale kampioen op de kilometer is. Ponsaerts was vorig jaar de nationale nieuwelingenkampioen op de weg en won dit jaar ook al in Linter en Rund um Duren. Kortom… een prachtig podium met andermaal Davo boven.

Indrukwekkende Rutger Wouters

Rutger Wouters behaalde in Kortessem zijn vierde zege op rij. Dit keer was hij de snelste van een kopgroep van drie. Na een wat makke wedstrijd konden op twee ronden van het einde Wouters en Leten een kloofje slaan. Enkel de Luxemburgse ex-prof (vorig jaar nog bij Wanty) en zopas nog winnaar van twee ritten in de Arden Challenge, kon nog bij de twee geraken. De rest was verloren. In een spurt met drie stond er geen maat op het meesterschap van Wouters die door deze overwinning ook de eerste leider wordt in de euregiocompetitie waar hij na een tweede plaats vorig jaar en een eerste twee jaar geleden opnieuw zijn zinnen op heeft gezet.

Strik nu dan toch leider bij de nieuwelingen

Na afloop van de wedstrijd in Eijsden werd Dylan Strik gelauwerd als leider van het nieuwelingenklassement. Onterecht bleek nadat de jury een tijdje later de officiële uitslag bekend maakte. De moest eigenlijk om de schouders van Sam Poelmans. Die kreeg voor de start van de wedstrijd in Vliermaal waar hij recht op had en mocht in die mooie witte trui aan de derde manche van dit klassement deelnemen. En hij heeft die trui met eer gedragen. Dat is het minst wat mag gezegd worden.
Toen zich iets voorbij halfwedstrijd een kopgroep van zes vormde, was Sam mee. Maar ook zijn grote klassementsrivaal Dylan Strik zat op de goede trui. Het beloofde dan ook een eerlijke strijd van man tegen man te worden. Na een zware wedstrijd met net voor de streep nog een stekelige klim, bleek de Nederlander Strik een tikkeltje meer pouwer in de benen te hebben dan de Belg Poelmans. Strik spurtte naar de derde plaats. Poelmans werd achtste. Daarmee zet de Nederland een achterstand van vier punten om in een voorsprong van vier punten. Juul Maes werd dertiende en schrijft daarmee naar de vierde plaats in het klassement wat hem de leiderstrui van beste jongeren oplevert. 
De dagzege was voor Quinten Vandermeer. Hij spurtte met groot machtsvertoon naar de overwinning en dat leverde hem de trui van provinciaal kampioen van Belgisch-Limburg op.
We willen graag ook het knap nummertje van Milan Paulus en Tymen Lijnen vermelden. Die twee slaagden er na een knappe achtervolging in om bij de zes leiders aan te sluiten. 
Vermits de wedstrijd in Brunssum is geanulleerd, is het voor de nieuwelingen nog wachten tot half juli eer ze hun respectievelijke leiderstruien kunnen verdedigen.  

Annulatie wedstrijden in Brunssum

Tot onze grote spijt moeten we melden dat de wedstrijden in Brunssum die zowel voor nieuwelingen, juniores als eliten z/c gepland stond op 18 juni, niet kunnen doorgaan. Voor de organisatoren een bijzonder lastige maar moedige beslissing. Ze houden eraan om iedereen nu al op de hoogte te brengen, liever dan nog wat af te wachten en dan ter elfder uren toch nog te moeten aflasten.
Al sinds 1973 organiseren ze jaarlijks diverse wedstrijden. Altijd met groot succes. 
Door geplande wegenis- en rioleringswerken op het parcours zit er voor hen echter niets anders op dan één jaartje te passen. Ze verzekeren dat de wedstrijden in 2018 zonder twijfel weer op de kalender zullen komen. 

Lindelauf koning van euregio

Vorig jaar werd Melvin Lindelauf eindwinnaar van het mabs4.0euregioklassement voor nieuwelingen. Dit jaar komt hij bij de juniores uit. Meteen in de eerste wedstrijd in Eijsden pakte hij uit met een schitterende overwinning waardoor hij een nieuwe witte leiderstrui in ontvangst mocht nemen. Dit keer wel eentje van een hogere categorie. 
Al in de tweede ronde reed hij weg met Bas van Belle. Ze werkten schitterend samen en vergaarde uiteindelijk een voorsprong van anderhalve minuut op twee achtervolgers en meer dan twee minuten op het peloton.
De twee spurten voor de zege en het was Lindelauf die het haalde.  

Pages